21 Şubat 2011 Pazartesi

Fabio Capello röportajı


Marca gazetesinde 19 Şubat'ta yayınlanan Fabio Capello röportajını tercüme ettim. Eduardo Inda ve Roberto Gómez imzalı röportajda doğal olarak La Liga, Jose Mourinho ve Real Madrid konuşuluyor. Real Madrid'i en son şampiyon yapan teknik direktörlerden biri olan Capello, Barcelona'nın neden daha avantajlı olduğunu ve Mourinho'nun Real'i nasıl mutlu sona ulaştırabileceğini anlatıyor:

Ya Capello'yla, ya da Capello'suz? Aynı İspanya'da olduğu gibi bu müthiş futbol figürü, futbolun icat edildiği topraklarda da çok tartışılıyor. İngiltere'ye ayak basar basmaz bu baskın karakterin medyada ne kadar popüler olduğuna tanık oluyoruz. Röportajı yapacağımız otelde, buluşma noktasından lobiye kadar yürürken, bizden bir adım önde ve kararlı adımlarla ilerliyor, sanırım "doğuştan lider" dedikleri de bu olsa gerek! Röportaj başlamamasına rağmen doğal olarak aramızda futbol muhabbeti açılıyor. Pepe'nin Real Madrid'le sezon sonu sözleşmesinin bitecek olması ve henüz Real'in kendisine yeni bir kontrat önermemiş olmasını konuşuyoruz. "Yazık" diyor içten bir sesle. "Madrid onun hayatında en önemli yer. Gerçekten yazık"


Konu Real Madrid'e gelince biz de elimizdeki ses kayıt cihazlarında REC tuşuna basıyoruz ve röportaj "resmi olarak" başlamış oluyor:


Fabio Capello bu sezon Real Madrid'in şampiyon olabileceğine inanıyor mu?

Şampiyonluk yarışının bu sezon son haftaya kadar devam edeceğine inanıyorum. Barcelona kadro kalitesi açısından fazla iyi, ancak yedek kulübesindeki teknik kadronun Real Madrid'e bir avantaj sağladığını düşünüyorum. İki takım da son haftaya kadar bu yarışı bırakmaz.

Real Madrid'in geçen sezona göre Guardiola'nın takımıyla daha fazla mücadele edebilecek bir görüntüsü var bu sezon. Sizce de öyle değil mi?

Tabi ki öyle. Mourinho üç kulvarda da şampiyon olabilecek bir takım kurmaya çalıştı. Kral Kupası, Şampiyonlar Ligi ve Lig'de hala yarışın içinde olmaları zaten bunun kanıtı.

Sizce Barcelona şu sıralar nasıl gidiyor?

Tek kelimeyle mükemmel. Sanki sahada yapılan bütün hareketler bir şekilde beyinlerine asimile olmuş. Oyunun ritmini kendileri belirliyorlar. Bunu yapmak kolay değildir.

Peki Real Madrid?

Takımın hala yapılanma aşamasında olduğunu hissedebiliyorum. Mourinho takımın üzerinde çok çalışıyor. Farklı taktikler deniyor. Her geçen maç daha iyiye gittiklerini söyleyebilirim.

Messi'nin oyunculuğu hakkında neler düşünüyorsunuz?

O bir futbol dahisi. Aksini söyleyen ya bu işten anlamıyordur ya da onu sevmiyordur. Ben çok seviyorum.

Peki Cristiano Ronaldo?

Onlar çok farklılar. Sürekli karşılaştırılmalarına anlam veremiyorum. Ronaldo daha fiziğe dayalı oynuyor. Daha kuvvetli ve daha yetenekli. Üstelik sağ ve sol kanatta da oynayabiliyor. Birlikte oynarlarsa kakaolu süt gibi muhteşem bir karışım olur.

Madem ikisi de kaliteli, İngiltere milli takımına birini seçme şansınız olsa hangisini seçerdiniz?

(Gülüyor) Seçmek imkansız! Sanırım ikisinden biri takımında olsa bu müthiş olurdu. Ya da ikisi de! Ama bu imkansız.


Jose Mourinho'nun şimdiye kadar olan performansını tecrübeli bir teknik direktör gözüyle nasıl değerlendiriyorsunuz?

Muhteşem bir iş çıkarıyor. Şu ana kadar birçok kupa kazandı ve çok tecrübe edindi, bu gerçekten takdir edilesi. Futbolda en önemli unsurun kazanmak olduğunu biliyor. Ne kadar güzel futbol oynatmaya çalışırsanız çalışın sene sonunda müzeye bir katkınız olmuyorsa insanlar sizi eleştirmeye başlar. Mourinho bir şampiyon, üstelik farklı kulvarlarda başarılı olmuş bir şampiyon. Şu lafı söyleyenlerden bıktım: "Çok çok iyi oynadık, oynanan oyundan müthiş keyif aldık, fakat ikinci olabildik". Bu oyunda önemli olan sonuçtur. Mourinho da bunu çok iyi bilen birisi.

Peki Real Madrid, Jose Mourinho'yla birlikte bu sene La Cibeles'e (Real Madrid'in şampiyon olduktan sonra kutlama yaptığı meydan) gidebilir mi?

Bilmiyorum. Az önce söylediğim gibi, Barça daha komple bir takım ancak Madrid'in kulübesi bir şekilde onlara avantaj sağlıyor. Bana göre üç kulvarda savaşıyorsanız teknik ekibin kuvvetli olması daha büyük önem teşkil ediyor.

Marcelo bu sezon müthiş bir performans sergiliyor. Katılıyor musunuz?

Tabi ki. Onu Baldini ve Mijatovic'le birlikte izleyip almaya karar vermiştim. Antrenmanlara çok önem veren ve iyi çalışan bir oyuncu, her geçen gün daha iyiye gidiyor. Yetenekli oyuncuların bu kadar hızlı sürede gelişim sergilemesi çok önemli. Bazı oyuncular belli bir noktada tıkanabiliyor. Bana göre futbolda beklerin önemi çok büyük. Atağa çıktıklarında daha fazla boşluk bulabiliyorlar ve önemli sürprizlere imza atabiliyorlar. O yüzden çok kaliteli olmaları lazım. Marcelo'da da bu fazlasıyla var.

Siz olsanız onu sol kanatta mı yoksa orta sahada sol iç mevkisinde mi oynatırdınız?

Ben sol kanatta oynatırdım. Öyle de yapmıştım zaten. Orta sahanın ortasında daha yavaş biriyle de idare edebilirsiniz ancak onun gibi hızlı bir oyuncuyu orta alanın ortasına koymak kalitesine ters düşer.

Peki ya Sergio Ramos? Defansın sağında mı daha iyi yoksa, içte oynadığı zaman mı?

Ne büyük bir yetenek! Tutkuyla savaşarak oynayan müthiş bir oyuncu. Bana göre dünyanın en iyi kanat oyuncularından biri. Tam bir profesyonel. Sağ kanadı direkt ona verirdim.

Ronaldo'nun futbolu bırakması hakkında ne düşünüyorsunuz? Birlikte çalışmıştınız ve her zaman aranızın pek iyi olmadığı söylenir.

Gol atma yeteneği olarak birlikte çalıştıklarım arasında en iyisi. Umarım röportajı Marco Van Basten okumaz (Gülüyor). Onun hakkında daha fazla söyleyeceğim bir şey yok.

Pepe'nin sözleşmesinin yenilenmemesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Olağanüstü bir defans oyuncusu. Dünyanın en iyilerinden biri. Bana göre Real Madrid'in tam da ihtiyacı olan oyuncu ve Mourinho'nun onu yollamaması gerekiyor.


Real Madrid'le geçirdiğiniz ikinci etaptan aklınızda kalan en güzel anılar neler? "O anı umutamadım" cümlesini ne için kullanıyorsunuz?

Bir anı seçmem çok zor. Mesela 12 maçlık galibiyet serimizi unutamıyorum. Oyuncularım, ben ve yardımcılarım her maça final maçıymış gibi hazırlanmıştık. Barcelona'yla 3-3 berabere kaldıktan sonra soyunma odasında çok sinirliydim. Sadece, "Beş puan önümüzdeler, bundan sonraki her maçı Şampiyonlar Ligi finaliymiş gibi oynayacaksınız" dedim ve odadan çıktım. Onlar da öyle yaptılar. Şampiyon olduk.

Size göre Real Madrid ve Barcelona'yı kulüp bazında farklı kılan unsurlar neler?

Barcelona'nın oyun tarzı müthiş futbol madeni La Masía'dan geliyor. Futbolcular en üst seviyeye gelene kadar belki de bir milyon kere test ediliyor ve öyle sahaya sürülüyor. Real Madrid'in felsefesinde ise sadece kazanmak var. Eğer sahada her sene kupa kazanan bir takım yoksa bir şeyler ters gidiyor demektir.

Ancak Real Madrid'in eski başkanı Ramon Calderon, kupa kazanan bir takım yaratmanıza rağmen sizi görevden aldı. Biraz bencilce davrandığını düşünüyor musunuz?

Bakın, hepimiz Madrid'de çok etkileyici bir sezona imza attık. Buna saygım çok fazla. Ancak Ramon Calderon futbolu çok az bilen birisidir. Kulübün daha iyi bir teknik direktörden ziyade daha iyi bir başkana ihtiyacı olduğunun farkında değildi. Hiçbir zaman Real Madrid başkanlığı yapabilecek düzeyde birisi olduğuna inanmadım.

Real Madrid camiasına genel olarak bu sezonla ilgili bir tavsiyede bulunmak ister misiniz?

Benim vereceğim herhangi bir tavsiyeye ihtiyaçları yok. Ne yapmaları gerektiğini iyi biliyorlar. Bana göre her şeyi başarabilecek kapasiteleri var.

Vicente Del Bosque hakkında neler düşünüyorsunuz?

Vicente... Dost... Müthiş bir dost! Birlikte daha önce çalıştığımız için çok memnunum ve hedeflerinin hepsini gerçekleştirmiş olmasından dolayı onunla gurur duyuyorum. Hem milli takımla hem de Real Madrid'le yapabileceğinin en iyisini yaptı. Ne az, ne fazla: kazanmak için doğmuş.

Bu sezon bir çok Arsenal maçı canlı izlediniz, sizce Barcelona'yı geçebilecek güçleri var mı?

Çok enteresan bir eşleşme olduğunu söyleyebilirim. Arsenal'in bir gollük avantajı olduğu ortada ancak Barcelona'yı Nou Camp'da durdurmak daha zor olacaktır. Çok ilgi çekici bir maç olacak. Ben de canlı olarak izlemek için Barselona'ya gideceğim.

Gözünüzü kapadığınızda Cesc Fabregas'ı gelecek sezon hangi takımın formasıyla görüyorsunuz?

Ben kendisini Londra'da görüyorum. En azından bir sezon daha. Çok karmaşık bir durum söz konusu. Ön görmek imkansız.

Raul'un Schalke'deki performansı?

Raul çok büyük bir futbolcu. Gençlere profesyonellik anlamında örnek olarak gösterilecek cinsten. Bundesliga'da mutlu görünüyor ve daha da önemlisi gol atıyor. Valdebebas'daki ufak çocuk uzun zamandan beri ilk kez futbola bu kadar aç. Schalke'nin doğru adama doğru yatırımı yaptığını söyleyebilirim.

Peki Fabio Capello, FIFA'nın Altın Top ödülünü kime verirdi?

(Kararsız kalıyor) Sanırım üçüne birden verirdim. Messi, Xavi ve Iniesta. Bu konu hakkında fazla polemik yapıldı ancak işin gerçeği üçü de bu ödülü hak etti. Ancak Messi'nin alacağını tahmin etmemiştim. Xavi ve Iniesta geçen sene Messi'nin kazanamadığı Dünya Kupası'nı da aldılar. Eğer 2002'den sonra Oliver Kahn, 2006'dan sonra da Fabio Cannavaro'ya bu ödülü veriyorsanız, yine Dünya Kupası'nı kazanan adamlardan birine vermeniz gerekir. Bu üçlü dışında Sneijder de listede olabilirdi. Serie A, İtalya Kupası, Şampiyonlar Ligi ve Dünya Kupası finalisti... Etkileyici bir künye.

Son olarak İngiltere milli takımında işler nasıl gidiyor? David Beckham kadroya alınacak mı?

(Gülüyor) Ben de bu soru ne zaman gelecek diye bekliyordum! David müthiş bir adam, onu takımında olmasa bile her zaman yanımda görmek isterim. İşler şu anda oldukça iyi gidiyor. Avrupa Şampiyona'sına hazırlanıyoruz. Önümüzdeki ay Galler'le bir maçımız var ve ona calisiyoruz. Herkesin kendi takımlarında formda olması beni mutlu ediyor.


(İspanyolca bilenler röportajın ufak bir bölümünü Marca'nın internet sitesinden orijinal dilinde okuyabilirler)

12 yorum:

  1. Ellerinize sağlık inanılmaz hoş bir çeviri olmuş. Yalnız yazınızın başında "Real Madrid'i en şampiyon yapan teknik direktör Fabio Capello" demişsiniz. Hatırladığım kadarıyla los galacticos'la şampiyonluğa ulaşan son teknik direktör Bernd Schuster'di. "son teknik direktör Fabio Capello'ydu" diyerek Schuster'e "teknik direktör değil" diyor da olabilirsiniz. Saygı duyarım. :)

    YanıtlaSil
  2. Çeviri için çok teşekkürler. Bence sorular hiç iyi değilmiş ama olsun, yine de keyifle okuduk. Tekrar teşekkürler.

    Bu arada Mr.Blonde, hahaha :)

    YanıtlaSil
  3. "Ancak Real Madrid'in eski başkanı Ramon Calderon, kupa kazanan bir takım yaratmanıza rağmen sizi görevden aldı. Biraz bencilce davrandığını düşünüyor musunuz?

    Bakın, hepimiz Madrid'de çok etkileyici bir sezona imza attık. Buna saygım çok fazla. Ancak Ramon Calderon futbolu çok az bilen birisidir. Kulübün daha iyi bir teknik direktörden ziyade daha iyi bir başkana ihtiyacı olduğunun farkında değildi. Hiçbir zaman Real Madrid başkanlığı yapabilecek düzeyde birisi olduğuna inanmadım."

    eheheh, burda koptum :xD

    YanıtlaSil
  4. Son şampiyon yapan teknik direktör Şusterdir

    YanıtlaSil
  5. temiz çeviri eline sağlık.

    YanıtlaSil
  6. "Real Madrid'i en son şampiyon yapan teknik direktörlerden biri olan Capello.." Yani Real'in son sampiyonluklari icinde Capello'da var..2007'de Capello,2008'de Schuster sampiyon yapti.Ondan sonra hic sampiyon olamadiklari icin bu 2 sene bi dönem oluyor ve bu yüzden "en son sampiyon yapan teknik direktörlerden biri..." cümlesi kullanilmis,anlasilmayan ne? "Real Madrid'i en son Capello sampiyon yapti.." denilmiyor ki!

    YanıtlaSil
  7. Sorular bana da basit geldi ama ortada emek var ona saygı duyuyorum. Ama her şeye iyi süper demiş capello. Messi konusunda ona katılmıyorum.

    YanıtlaSil
  8. Yazının ilk halinde "en son şampiyon yapan teknik direktör olan" yazıyordu. Hatalar olabilir, anlaşılmayan bir durum söz konusu değildi sevgili adsız, iyi niyetle, düzeltme için hatırlatma söz konusuydu. Nitekim düzeltildi de orta da bir sorun yok bence. :)

    YanıtlaSil
  9. Buradaki herkese DR WALE'in kaderimi nasıl değiştirdiğini anlatmak istiyorum. Neredeyse on beş yıldır bir otomobil şirketinde pazarlamacı olarak çalışıyordum ve belirli bir meslektaşım ev satın alırken faturalarımı ödemek için zar zor komisyon aldım. Onun hakkında kafam karıştı çünkü herkes onun ne kadar komisyon aldığını kıskanıyordu. Neyin yanlış olduğunu anlamadım çünkü işimde iyiydim ve yaptığı ekstra onu farklı kılan hiçbir şey yoktu ve neredeyse beş yıl boyunca ona kendimi ifade etme cesaretini toplayamadım. Bir gün beni gezdirirken ona bazı ipuçları vermesi için yalvardım ve ondan bir şeyler öğrenmeyi tercih ettim ama o işte daha iyi olduğumu söyledi ve bu da kafamı daha da karıştırdı çünkü belli ki o daha iyiydi. Birçok konuşmadan sonra, kendisine iyi şanslar büyüsü yapan DR WALE hakkında bilgi verdi ve bu onu istisnai yapan şeydi. Bana onun bağlantısını verdi ve onunla konuşmamı ve benden ne yapmamı isterse onu yapmamı istedi. Yedi ay oldu ve ilk evimi yeni aldım ve ikiz kızlarımı üniversiteye gönderecek kadar para biriktirdim. Paramparça ve evsizdim ve bu kadar yakında bir evim olacağını asla hayal edemezdim. Teşekkürler DR WALE. Ondan yardım isteyin ve izniyle doğrudan iletişim numarasını WhatsApp / Viber : +2347054019402 VEYA E-posta : drwalespellhome@gmail.com bırakıyorum

    YanıtlaSil
  10. Bu mucizevi tanıklığı dünyayla paylaşmak bir ayrıcalık. Kocam on beş ay önce benden boşandı ve kocamla olan sorunları düzeltmek için ne yapacağımı bilmediğim için pişmanlık duydum. Evliliğimde nasıl yardım alabileceğim konusunda internette yardım aradım ve büyülerinde ilerleme kaydeden DR WALE hakkında harika tanıklar keşfettim. Onunla iletişime geçtim ve DR WALE bana kocamı geri getirecek bir büyü hazırlayacağını söyledi. Şüpheliydim ama onunla çalışmaktan başka seçeneğim yoktu. DR WALE ile çalıştıktan birkaç gün sonra kocam beni aradı ve eve döneceğini söyledi ve o günden bu ana kadar huzur içinde yaşıyoruz. Şimdi büyük bir sevgi ve şefkatle geri döndü. Bugün hepinize bu büyü uygulayıcısının sevgilileri geri getirme gücüne sahip olduğunu ve en şaşırtıcı şeyin de aşkımızın artık çok güçlü olduğunu, her günün mutluluk ve neşe olduğunu bildirmekten mutluluk duyuyorum. ve sevdiğin adamla birlikte olmak gibisi yoktur. DR WALE'i yardıma ihtiyacı olan herkese şiddetle tavsiye edeceğim. Herhangi bir sorun yaşarsanız DR WALE ile iletişime geçin, size yardımcı olacağına dair %100 garanti veriyorum!!. WhatsApp/Viber/Telegramı: +2347054019402 veya E-postası: drwalespellhome@gmail.com

    YanıtlaSil