22 Ekim 2009 Perşembe

Ex-Kaleci'den teknik adam olur mu?

Dünya Kupası için gitti, Kore'yi çok sevdi..

Bu soru günümüzde aslında hala tartışma konusu. "Kaleci oyunu okuyamaz", "Kaleciden iyi antrenör olmaz çünkü oyunculuğunda oyunun içinde yer almamıştır" gibi bazı düşünceler var. Peki tarih sayfalarını araladığımızda bu klişeleri yıkan ve kaleciliğinden sonra teknik adamlık kariyerinde de oldukça başarılı olanlar var mı? Bu sorunun yanıtını önce Türkiye içerisinden giderek örneklendireyim: Türk Milli takımının günümüzde hala en büyük başarısı olarak kabul edilen 2002 Dünya Kupası üçüncülüğü elde edilirken takımın başında Trabzonspor'un efsane kalecisi Şenol Güneş vardı. Beşiktaş'ın kalesini dokuz sene boyunca koruyan Rasim Kara ise yine Türk antrenörler arasında isim edinmiş birisi olarak göze çarpıyor. Türkiye'de Beşiktaş da dahil olmak üzere 5-6 tane takım çalıştıran Kara, kısa Kanada macerasının ardından şu anda Azerbaycan takımlarından Hazar Lankaran'ı çalıştırıyor.

Walter Zenga, "Antep'te kebaptan başka bir şey yok" demişti.

Yurt dışına çıktığımız zaman teknik direktörlük kariyerinde yine başarılı olan bir çok ex-kaleci görebiliyoruz. Örneğin dünyanın gelmiş geçmiş en büyük kalecilerinden Dino Zoff teknik adamlık kariyerinde Juventus'a UEFA Kupası kazandırmış EURO 2000'de de İtalya'yı finale çıkartmıştır. Bu anlamda Zoff, Şenol Güneş'e benzetebilir. İtalya'nın da bir Rasim Kara'sı var. Zoff kadar başarılı olmasa da İtalya'daki teknik adamlar arasında iyi bir yer edinen Walter Zenga her ne kadar büyük bir başarısı olmasa da kariyerinde bir çok takım çalıştırmıştır. (Biri de Gaziantepspor)

Burridge kırılması zor bir rekorun sahibi.

Bir başka örnek olarak da Belçikalı Raymond Goethals'ı verelim. Belçika tarihinin en önemli kalecisi kabul edilen Goethals'ın CV'sinde Marsilya, Bordeaux, Anderlecht, Sao Paolo ve Belçika Milli takımı yazıyor. Belçikalı'nın en büyük başarısı ise kuşkusuz Van Basten'li, Baresi'li, Rijkaard'lı Milan'ı yenerek Marsilya'ya Şampiyon Kulüpler Kupası'nı kazandırması. Futbolun beşiği İngiltere'yle kapatalım. John Burridge, Steve Ogrizovic, Neville Southall ve Dave Beasant gibi istisnalar olsa da Premier Lig'de eskiden kaleci olup da takım çalıştıran fazla hoca bulamazsınız. Bu arada John Burridge ismi futbol tarihinde kural değiştirien adam niteliğindedir. Onun yüzünden aynı Jean-Marc Bosman'ın yaptığı gibi futbolda bir devir sona ermiştir. Kendisi 29 yıllık futbol kariyerinde 33 kulüpte forma giyerek, en fazla farklı takımda oynayan oyuncu olmuştur. Aynı zamanda bir sezonda (1993-1994) 7 takım değiştirerek, "Bir sezonda en çok takım değiştiren oyuncu" rekorunu da eline geçirmiştir. Bunun üzerine de FIFA bir karar alarak bir oyuncunun bir sezonda en fazla 3 farklı takımda oynaması yönünde kural değişikliğine gitmiştir. Alakasız bir not düşerek yazıyı bitireyim: Oğlu Tom Burridge İngiltere'nin en meşhur buz hokeyi oyuncusudur, halen Blackburn Hawks takımında oynamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder